graph, diagram, recession

Strafrente of Negatieve rente op spaargeld

Wie dacht dat hij of zij zeker de minimumrente zou blijven krijgen op zijn of haar spaargeld zal niet zo blij zijn met het volgende nieuws. Onlangs kondigde ING aan dat ze zal beginnen met negatieve rentes aan te rekenen aan hun klanten die meer spaargeld aanhouden dan een bepaald bedrag. En dit zal lang niet de laatste bank zijn die dit doet.

Wat is negatieve rente?

Een negatieve rente is een rente die jou als spaarder in feite straft. Vandaar ook de term strafrente wordt gebruikt in de volksmond. Maar dit is niet enkel voor ons spaarders. Onze banken worden in feite ook gestraft met een negatieve rente voor de spaartegoeden die ze niet in leningen kunnen omzetten. Met andere woorden hoe meer er gespaard wordt, hoe slechter in feite voor de bank als de leningen niet in hetzelfde tempo volgen. Want dan moeten zij deze bedragen die ze niet hebben kunnen uitlenen op een rekening bij de ECB (Europese Centrale Bank) bewaren en daar betalen zij sinds 2014 een negatieve rente van 0,5% op.

Kortom banken willen jouw geld zolang ze het kunnen uitlenen (aan een hoger % natuurlijk). Is dat niet het geval dan moeten ze dit geld bij de ECB plaatsen en krijgen ze te maken met negatieve rentes. En natuurlijk willen banken deze kost ergens terughalen. Vandaar we onlangs het nieuws kregen dat ING start met negatieve rentes op ons spaargeld.

ING start met negatieve rente

Waarschijnlijk heb je al vernomen dat ING in ons land hiermee is start vanaf 1 juli 2021. Wat je misschien nog niet wist is dat ING dit al deed bij zakelijke klanten. Maar nu zijn wij als particulier ook aan de beurt.


Hoe zit het concreet voor jou als particuliere spaarder?

Particulieren zullen vanaf 1 juli 2021 geen rente meer krijgen bij ING als ze meer dan 250.000 euro spaargeld hebben. Vanaf 500.000 zal je zelfs een negatieve rente van 0,5% krijgen. Kortom je zal moeten betalen voor jouw spaargeld bij een bank te parkeren. Tot een bedrag van 250.000 euro krijg je wel nog steeds de wettelijke minimumrente van 0,11%.

Wat kan je doen als je wel nog rendement willen halen ?

In onze Méér Sparen Cursus leer je hoe je aan 8% (en zelfs meer) spaart. Aan 8% sparen wil zeggen dat jouw startkapitaal verdubbelt op 9 jaar tijd ! Benieuwd? Bekijk de Méér Sparen Cursus of check de Méér Sparen website.

Share via
Verstuur dit naar een vriend